Fakoli duzo rzeczy interpretujesz na odwrót

Ja sie nazewnictwem nie jaram, po prostu sądze że wszystko w swiecie powinno miec swoje miejsce, jedynie ludzie sa sobie rowni - wszystko inne powinno miec wlasna szuflade.
To co napisales o bootlegu jest z wikipedii, i sie z tym nie zgodze. Autorzy czesto sami tworza wlasne bootlegi, wiec jak Ci sie wydaje - piracili by wlasne produkcje?

Bootlegiem najczesciej okresla sie naprawde utwory przerabiane na zywo. Tak samo jak mashup - tylko bootlegi nie sa publikowane zazwyczaj.
Live mix - w pewnym sensie masz racje, ale to co napisalem o "MIX" to sie tyczy produkcji gdzie sample sa mixowane, a nie cale utwory

To sa dwie bardzo oddzielne rzeczy ktore nie watpie ze z czasem zrozumiesz.
Odnosnie remixu napisales ze "wrzucasz midi i robisz remix" - takim stwierdzeniem sprowadzisz Cezara na zla droge przerabiania/mixu/etc. Autor remixu przede wszystkim powinien sie postarac o sample zrodlowe utworu, bo samo midi nie daje duzego pola do popisu, a i opinii za dobrej zmieniajac jedynie dzwieki w midi autor nie bedzie mial bo tak sie po prostu nie robi - jest to chodzenie na latwizne.
Kiedys robilem remix ATB Humanity, gdzie postaralem sie o sample zrodlowe utworu, moge wam wrzucic to zobaczycie jak wyglada remix ktory w moim odczuciu polega na tworzeniu utworu na styl wlasny, zachowujac glowny motyw

Bo na tym to zazwyczaj polega.
"Remixy nie robi sie z utworow bez vocalu" wycieles z kontekstu, nie chodzi o to co teraz napisales ze bez vocalu sie remixu nie zrobi, a o to ze remix mozna wlasnie zrobic dokladnie BEZ vocalu, on nie jest potrzebny.
Najczesciej jezeli robi sie remix utworu:
a) z vocalem - tnie sie vocal, urozmaica melodie, itd.
b) bez vocalu - jak wyzej ale bez vocalu, czasami niektorzy dodaja vocal wlasny, np. (Late Night Trip - Maya Ismo Remix czy tez Xplore z Rumunii) gdzie dziewczyna i gosc do przykladowo mojego kawalka dodali wlasny vocal

To jest strasznie zawile, ale wdlg mnie trzeba tu sie wyrazac z uwaga i przede wszystkim uwazac na okreslenia bo jest od cholery i sa naprawde popieprzone

Przyklad:
http://www.gudowski.pl/discography/psd032/Jezeli chcecie moge Wam wrzucic jak wyzej wspomnialem remix ATB, oraz sample z tego kawalka tj. midi i dzwieki pojedyncze:)
Bez spinki, po prostu wdlg mnie wszystko musi byc nazwane perfekcyjnie. Aby nigdy sie nie zdarzylo wiecej to jak jeszcze nie dawno "didzeje" z dyskotek pod miastami na kalwi i remi mowili ze to techno bo utwor byl podpisany "techno version" ;-)
Zawsze sluze pomoca, od tego jestem.